top of page

Mityba

Kai tik atsigausite po operacijos ir grįšite į savo įprastą gyvenimą, pastebėsite, jog jūsų apetitas pagerėjo.

Jūsų vartojamas maistas neturi būti kažkuo išskirtinis, tačiau stebėkite, koks suvalgomas maistas Jums tinka mažiau ir, pavyzdžiui, sukelia stomos nepraeinamumą. Eksperimentuokite ir jei norite įsitikinti, ar tam tikras maisto produktas tikrai jums netinka, nevalgykite jo kelias savaites, o paskui vėl paragaukite nedidelį jo kiekį.

Sunkiai virškinami maisto produktai (pvz. kukurūzai, riešutai, vaisių ar daržovių žievelės, kokoso riešutai) gali įtakoti stomos nepraeinamumo atsiradimą. Dažniausiai tai yra laikina būsena, tačiau tokie maisto produktai gali sukelti aštrius dieglių skausmus, todėl jų geriausia vengti.

Kiti maisto produktai gali paskatinti dujų kaupimąsi (pvz. pupos ir svogūnai), todėl dalis žmonių vengia valgyti didesnį šių produktų kiekį.

Aštrus karis ar panašus maistas gali laisvinti vidurius bei sukelti nedidelį viduriavimą. Tai nėra blogai (tiesiog turėsite dažniau keisti išmatų rinktuvą!), nebent viduriuojama stipriai.

Tik Jūs patys geriausiai žinote, kas Jums tinka. Tikėtina, jog ir toliau galėsite mėgautis įvairiu maistu.

 

Mityba

Pagrindiniai mitybos principai

  • Tuoj po operacijos pacientui skiriami tik skysčiai, o būklei gerėjant – pusiau tirštas švelnus maistas. Laipsniškai pereinama prie dietos, kurioje mažai skaidulinių medžiagų.

  • Atsižvelgiant į savijautą, dieta papildoma naujais produktais, tarp jų ir skaidulingu maistu. Rekomenduojama kas tris dienas racioną papildyti vis nauju maisto produktu ir stebėti, kaip šis produktas toleruojamas. Esant netoleravimui (pajutus pilvo pūtimą, pykinimą, sunkumą ar kt.), šio produkto reiktų vengti. Pavyzdžiui, labai dažnas reiškinys yra pieno baltymo (laktozės) netoleravimas. Jei suvalgius pieno produktų pučia vidurius, kaupiasi dujos, viduriuojama, vadinasi, pieno reiktų atsisakyti. Paprastai dažniausiai netoleruojamas saldus pienas, o suvalgius rūgščių pieno produktų (jogurto, rūgusio pieno, varškės gaminių) jaučiamasi gerai, todėl šių produktų atsisakyti nereikia.

  • Laikui bėgant tolerancija maistui gali keistis, todėl po kelių mėnesių rekomenduojama tą ar kitą produktą pabandyti vėl. Reikia turėti kantrybės, atsirinkti mitybai tinkamus produktus – vieno recepto nėra, nes vieniems tinka vienoks, kitiems kitoks maistas.

  • Maitintis rekomenduojama reguliariai, mažesnėmis porcijomis, bet dažniau, pvz., šešis kartus per dieną. Rekomenduojama, kad tarpai tarp valgymų būtų vienodi. Maitinimosi tvarkos nepatariama keisti, nes tai daro įtaką išmatų konsistencijai ir dujų susidarymui žarnyne. Laikantis maitinimosi rėžimo, po kelių mėnesių išmatų konsistencija sutirštėja, keičiasi jų kiekis ir tuštinimųsi skaičius.

  • Valgyti patariama įvairų toleruojamą visų grupių maistą. Taip organizmas gaus būtinų maisto medžiagų, vitaminų, mineralų bei pakankamai kalorijų. Jeigu tam tikros grupės maistas, pavyzdžiui, vaisiai, daržovės ar mėsa, nėra toleruojamas (savijauta pavalgius bloga), kurį laiką gali tekti vartoti maisto papildus ar vitaminus.
     

Pagrindiniai mitybos principai

Esant Ileostomai

Esant Ileostomai

Rekomenduojama

  • Valgyti reguliariai, neskubant, labai gerai sukramtyti maistą

  • Valgyti dažnai 5-6 kartus per dieną, nedidelėmis porcijomis

  • Nepraleisti numatytų maitinimų – tuščios žarnos gamina dujas

  • Valgyti virtą ar troškintą maistą

  • Papildant maisto racioną nauju produktu, jo iš pradžių dėti nedaug, valgyti su kitu maistu.

Vengti

  • Daug skaidulų turinčio maisto – šviežių daržovių ir vaisių (kopūstų, obuolių, slyvų, rabarbarų) kruopų (perlinių, kvietinių, miežinių) – tai didina išmatų kiekį

  • Pieno ir jo gaminių, jei netoleruojami laktozės turintys produktai.

Esant kolostomai

Rekomenduojama

  • Per dieną išgerti ne mažiau kaip 6–8 stiklines skysčių, gerti tarpuose tarp valgymų

  • Vartoti maisto produktų, padedančių reguliuoti išmatų kvapą – šviežių petražolių, pasukų, spanguolių, apelsinų, pomidorų sulčių, jogurtų

  • Kad palengvinti tuštinimąsi patariama vartoti maisto produktų turinčių daugiau skaidulinių medžiagų

Vengti

  • Produktų, galinčių užkimšti stomą – riešutų, nemaltų grūdų ir maisto gaminių su jais, kokosų, pupų, žalių vaisių ir daržovių, turinčių kietą žievelę ir kt. Ypač jei yra kramtymo sunkumų

  • Produktų, skatinančių dujų susidarymą – vaisių (žalių obuolių, kriaušių, slyvų, vynuogių), daržovių (pupelių, žirnių, lęšių, kukurūzų, svogūnų, ridikėlių ir kt.)

  • Produktų ir gėrimų, kurie intensyvina išmatų kvapą –pupelių, svogūnų, baltagūžių kopūstų, raudonųjų burokėlių, Briuselio kopūstų, ridikėlių, česnako; žuvies, kiaušinių; alkoholio, ypač alaus

  • Riebaus, aštraus, sūraus maisto; keptų, rūkytų produktų

Esant kolostomai
bottom of page